Megáldották a keszthelyi premontrei szakgimnázium felújított épületét

Örömünnepre gyűltek össze a Csornai Premontrei Apátság szerzetesei, valamint az általuk fenntartott keszthelyi szakgimnázium növendékei és tanárai szeptember 25-én, pénteken, átadták a Premontrei 900 program keretében megvalósult beruházást. Az alábbiakban az apátság beszámolóját szerkesztett formában adjuk közre.


A felújítás elsődlegesen az évtizedekig kihasználatlanul álló, a salétrom és az idő vasfoga által erősen megrongált földszintet, valamint az iskolához tartozó udvart érintette. A tágas terek és az igényes elrendezésű park mellett a diákok többek között új tornaszobával, ehhez tartozó öltözőkkel és egy megfelelően felszerelt konditeremmel is gazdagodhattak. Velük ünnepelt többek között Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Manninger Jenő országgyűlési képviselő; Nagy Bálint, Keszthely városának polgármestere és más egyházi és világi méltóságok. A diákok előadásukkal jelezték, hogy készek újra birtokba venni a felújított épületszárnyat: Mándi Izabella, Pető Dávid és Csiszár Bendegúz gitárral kísért műsorában a rendi jubileumra írt, Ének a premontreiekhez című vers hangzott el, majd Kiss Noémi szép énekével mindenkit arra emlékeztetett, hogy szükségük van Magyarország Patrónájának, Máriának segítségére.


A szalag ünnepélyes átvágását követően – melyet Soltész Miklós államtitkár, Nagy Bálint országgyűlési képviselő, Balogh Csaba, az intézmény igazgatója, valamint Fazakas Márton apát végzett – az apát köszönetet mondott, Mécs László premontrei pap költő versét idézve: „Megszépül minden, ha valakié…” A köszöntőt követően Fazekas Márton megáldotta a parkot és az épületet, a vendégek megtekintették a felújított tereket.

  • Forrás és fotó: Csornai Premontrei Apátság