Jelentősen megújul a Csornai Premontrei Apátság

Turisztikai látogatóközpontot alakítanak ki, megszépül a helyiek által használt park, valamint egy idősek otthona is létesül az apátság mellett – jelentették be a Csornai Premontrei Apátságban június 6-án tartott projektindító sajtótájékoztatón.


A Nemzetgazdasági Minisztérium a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés konstrukció keretében 199.957.876 Ft vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte a Csornai Premontrei Apátság Látogatóközpont kialakítását. A fejlesztés fő célja a térség kiemelkedő vallási, kulturális értékeinek fenntartható gazdagítása, országos szintű turisztikai vonzerő fejlesztése, a csornai turisztikai attrakciók színesítése, az elérhető szolgáltatások fejlesztése, a kínálat szélesítése.


A beruházás a műemlék épület turisztikai funkcióval, látogatóbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztését, valamint kiegészítő szolgáltatások telepítését jelenti. A projekt által a Csornai Premontrei Apátság bekapcsolódik a térség turisztikai vérkeringésébe, összekapcsolódik kulturális vonzerőivel, és kibővíti a tartalmas időtöltést nyújtó attrakciók sorát, valamint színvonalas közösségi helyszínként szolgálja tovább a helyi lakosság igényeit is.


Az apátság alapítása óta a helyi hitélet alappilléreként a lelkiség, a közösségi élet, majd az oktatás mozgatórugója volt, és tölti be szerepét a mai napig. Ma is élő szellemiségén túl építészeti és tárgyi emlékei a desztináció örökségének részét képezik, amelyek – az elnyert támogatásnak köszönhetően – turisztikai attrakció formájában széles körben ismertté, megismerhetővé válnak. A vonzerőfejlesztés hiánypótló kulturális és vallási turisztikai kínálat megvalósításán alapul, innovatív, élményturisztikai elemek bevezetésén túl a meglévő múzeumi kiállítóhely modernizálása is megtörténik.


A projekt magában foglalja a templom és a rendház részleges rehabilitációját, látogatóbarát múzeumi és közösségi funkciók kialakítását, a premontrei rend tárgyi emlékeinek méltóképpen történő bemutatását, vezetett látogatói útvonal kialakítását a templom és az apátság tereiben, valamint kapcsolódó turisztikai szolgáltatások telepítését. Az élmény alapú interpretációt visual-guide rendszer és innovatív technikai megoldások segítik.


A fejlesztés országos, helyi és „rendi” jelentőségű kulturális, vallási vonzerő turisztikai hasznosítását jelenti, amely hozzájárul a Premontrei Örökség fenntartásához.


Magyar Kurir, 2018. június 8.


Fotó. Orbán Domonkos