Aktuális

A premontrei rend alapításának 900. évfordulója alkalmából a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállításon mutatja be a rend történetét. A tárlat áttekintést nyújt a rend lelkiségéről, alapításáról, magyarországi múltjáról és jelenéről. A rend mai magyarországi apátságaiban és rendházaiban őrzött alkotások és dokumentumok mellett számos hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönzött műtárgyon keresztül elevenedik meg a premontreiek kilencszáz éves magyarországi története.


A premontrei kanonokok lelkiségét a szemlélődés és az emberek szolgálata együttesen határozza meg. Az ő életformájuk a vita mixta (vegyes élet). Kolostorba vonulnak, hogy szigorú szabályok között éljék le életüket, de ezzel párhuzamosan lelkipásztorkodnak és a 19. század elejétől tanítanak is. A “Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend története Magyarországon” című kiállítást a vita mixta két egysége, a vita contemplativa és a vita activa osztja ketté.


A kiállítás első három része a rend történetének szemlélődő, istenkereső vetületét mutatja be. Az első szekcióból a rendalapító hívása és a premontrei rend hivatása ismerhető meg. A második szekció a kolostorok belső életét és a szerzetesi élet rendjét eleveníti meg. A harmadik szekció pedig a rend gazdag építészeti örökségére, a rendházakra és templomokra hívja fel a figyelmet. A kiállítás második felében az aktív élet premontrei aspektusai állnak a középpontban. Ebben a szekcióban a szerzetesek kilépnek a kolostorok falai közül és a társadalom hasznát keresik: Isten igéjét közvetítik, részt vesznek a fiatalok oktatásában, illetve tudósként vagy művészként a társadalom szolgálatában állnak.


A kiállításon elsődlegesen a Gödöllői Premontrei Apátság és Levéltár, a Csornai Premontrei Apátság és Levéltár, a Premontrei Női Kanonokrend Zsámbéki rendháza, valamint több premontrei kötődésű gimnázium gyűjteményéből származó, korábban kiállításon még soha nem látott alkotáson, liturgikus tárgyakon, dokumentumokon, valamint fotográfiákon keresztül mutatjuk be a premontrei rend szerteágazó szellemi és kulturális örökségét. A bemutatott tárgyakhoz mikrotörténeti fókuszú leírásokat készítettünk, amelyeken keresztül a látogatók megismerhetik az egyes művek, dokumentumok történetét és jelentőségét is.


A Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében látható kiállítást két további egység egészíti ki. A Középkori Lapidáriumban látható a premontrei rend magyarországi jelenlétét bemutató, 2020-ban készített, A premontrei örökség című film. A Kupolateremben pedig Nagy Sándor A hadak útja című monumentális pannója kerül bemutatásra, amelyet a Gödöllői Premontrei Gimnáziumba készített 1924-ben, és hosszú évtizedekig tartó lappangást követően, 2019-ben került elő ismét.


A kiállításhoz számos program kapcsolódik. A kurátor és más szakemberek mellett a premontrei rend tagjai közül is többen tartanak tárlatvezetéseket a kiállításban. A kerekasztal-beszélgetések során az érdeklődők megismerhetik többek között a premontrei rend építészetét, a magyar oktatásban betöltött szerepét, valamint a rend liturgikus középkori kódexeit. A kiemelkedő művek története és jelentősége pedig tematikus beszélgetések során tárul majd fel. A kiállításhoz múzeumpedagógiai programsorozat is kapcsolódik.

Jelentkezés és további információ: muzeumpedagogia(kukac)mnm(pont)hu
Egyéni csoportoknak (felnőtteknek, diákoknak) előre egyeztetett időpontban tárlatvezetést a következő e-mail címen foglalhatnak: tarlatv(kukac)mnm(pont)hu


A kiállítás 2021. MÁJUS 28. és SZEPTEMBER 22. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban, minden esetben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében meghozott, hatályos szabályoknak megfelelően.


A KIÁLLÍTÁS NYITVATARTÁSÁT EGY HÉTTEL MEGHOSSZABBÍTOTTUK, A KIÁLLÍTÁS 2021. SZEPTEMBER 22-IG LÁTOGATHATÓ!


ZÁRÓ PROGRAMOK 2021. SZEPTEMBER 15-ÉN:

15.00 - 16.00 | Kurátori tárlatvezetés

17.00 - 18.00 | Kerekasztal beszélgetés a premontrei rend múltjáról és jelenérőlA Magyar Nemzeti Múzeum a "Múlt nagyjai - jelen hősei" kampánya keretében az egészségügyi és szociális szféra dolgozóit csütörtöki és vasárnapi napokon ingyenesen fogadja.


A KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓ FELVÉTELE IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ


Belépőjegy vásárlása a helyszínen is lehetséges, ebben az esetben azonban előfordulhat, hogy a jelenleg érvényes létszám korlátozás miatt a látogatóknak várakozniuk kell. Lehetőség szerint javasoljuk ezért az online jegyvásárlást a jegymester.hu oldalon.

A múzeumi jegyárak itt találhatók.

A kiállításhoz kapcsolódó programokon való részvételhez belépőjegy és előzetes regisztráció szükséges. A belépőjegy megvásárlása a helyszínen és online egyaránt lehetséges, a regisztráció az mnm.hu oldalon, az adott eseményhez kapcsolódó lapon történik a programnaptárban.


  • A kiállítás kiemelt támogatói: Magyarország Kormánya - Miniszterelnökség, Pannonhalmi Bencés Főapátság, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
  • A kiállítás kurátora: Kusler Ágnes
  • Belsőépítészet és grafikai terv: Vasáros Ákos, Lovas Klára, Vincze Lilla - NARMER Építészeti Stúdió