Aktuális

A csornai premontrei közösség nagyszabású beruházást ünnepelt augusztus 16-án. Átadták a csornai rendházban kialakított új látogatóközpontot, a megújult egykori rendi, később városi parkot, megnyitották a rend múltját és jelenét bemutató kiállítást, valamint lerakták egy ötven férőhelyes idősotthon alapkövét.


2019. augusztus 16-án átadták át a premontrei parkot, az apátság épületében kialakított látogatóközpontot, benne a díszteremmel, a Premontrei 900 című kiállítással, az apáti kápolnával, a régi-új könyvtárral, a csornai helytörténeti múzeummal, a jeles vendégek fogadására szolgáló szalonnal és kávézóval, valamint elhelyezik az ezt követően megépülő idősotthon alapkövét.


A zöldterület a város központjában évszázadokon át szerves része volt a premontrei életnek. Egykor zárt kert volt, a szerzetesek elmélkedésére, elvonulására szolgált. Most, megújulva közkinccsé teszik a barátok. „Igyekeztünk igazi közösségi teret, kultúrparkot kialakítani. A kapuk nyitva állnak mindenki előtt. A gyerekeknek játszóteret építettünk, és áll már egy faház is, alul közösségi térrel, felül vendégszállással. A sétálóút közepén Szent Norbert-emlékhelyet hoztunk létre. Teret kapott a Hanság élővilágának bemutatása, egy parányi „hany”, egy vizenyős, lápos területet kialakításával. Megmaradt a szabadtéri színpad, helyet adva városi rendezvényeknek. Szeretnénk, ha Csorna szíve lenne a premontrei park” – mondja el az átalakulásról kérdésünkre Fazakas Zoltán Márton apát. A köszöntők után lerakták a rendház északi szárnyának meghosszabbításában épülő idősotthon alapkövét, benne egy időkapszulával. Az utókor számára ebben elhelyezték többek között a beruházás támogatásáról szóló megállapodás alapokmányát, az Új Ember és Keresztény Élet hetilapok aktuális számait, valamint egy Szent Norbert-emlékérmét. A megújult apátsági épületben kialakított látogatóközpont átadását szalagátvágás jelképezte. A beruházás hazai forrásból és az Európai Unió támogatásával valósult meg. Az idősotthon 2,2 milliárd forint kormányzati támogatásból épül, a látogatóközpont kialakítására, a díszterem és a könyvtár felújítására pedig hétszázmillió forintot kapott a rend.


Az újonnan kialakított látogatóközpont betekintést ad a rend történelmébe és mai életébe. Megtekinthető a díszterem, az apáti kápolna, a régi-új könyvtár, a vendégfogadó szalon, valamint itt kapott helyet a két év múlva esedékes jubileumra készülő, Premontrei 900 kiállítás.


Fazakas Z. Márton apát az évszázadok során többször elpusztult és újjáépített csornai apátság épületére Isten áldását kérte. Ha az Úr nem építi a házat, az építők hiába fáradnak – idézte a Szentírást, hangsúlyozva a kegyelem sokszorosan megtapasztalt erejét, és megfogalmazta határozott elkötelezettségüket, hogy életükkel fogják megszentelni a házat. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős kormánybiztos, a látogatóközpont kialakításának projektvezetője mutatta be a megvalósult beruházást.


Figyelemre méltó kiállítást állítottak össze Virág Zsolt, Morva-Simon Natália kurátorok, Mátéffy Balázs teológus, egyházi beruházások művészeti vezetője, valamint Boldvai Márton Bertalan közreműködésével. Három tér, három szín, a rendi élet három hangsúlya. A habitus fehér színe a háttér ott, ahol a rendi élet 900 évéről, a közösség mai életéről szól a tárlat. A kék, a cingulus színe terében láttatták a közösség szolgálatát a környező világ és a körülöttük élők felé. A harmadik térben mutatták be a rendi élet spirituális útját, az Egyház lelki és szellemi értékeit szimbolizáló arany háttérrel. Megjelentek a legfontosabb értékek, az Eucharisztia, Mária tisztelete, az önmegtagadás, a vezeklés, a lelkipásztori szolgálat és a kórusima. Mindez interaktívan, szemléletesen, több érzékszervre építve, a modern technika lehetőségeivel gazdagon élve. Megjelent a rend számára fontos kint és bent. A szív a monostor, ahol a testvér találkozik Istennel, felfrissül a közösségben. és ezt a bent megélt istentapasztalatot viszi az emberek közé, hogy minél több embert tudjon bevonni ebbe a bentbe, a bensőséges istenkapcsolatba.

 

  • Forrás és fotó: Magyar Kurir